Ακυρώνονται εκδρομές λόγω νομοθεσίας για παιδικά καθίσματα στα λεωφορεία

Ακυρώνονται η μια μετά την άλλη οι εκδρομές, ξεναγήσεις, επισκέψεις και άλλες μετακινήσεις μικρών παιδιών κάτω των έξι ετών, λόγω της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας, που προνοεί την ύπαρξη ζωνών ασφαλείας και παιδικών καθισμάτων στα λεωφορεία.

Επειδή αρκετά λεωφορεία που μετέφεραν μέχρι τώρα μαζικά παιδάκια είναι παλιά, δεν φέρουν ζώνες τριών σημείων (όπως στα ιδιωτικά οχήματα) γι’ αυτό και με ειδικά καρεκλάκια να είναι εφοδιασμένα, δεν επιτρέπεται να μετακινούν παιδιά. Πολλά νηπιαγωγεία αναγκάζονται να ακυρώνουν επισκέψεις παιδιών σε πολιτιστικά ιδρύματα, σε μουσεία ή να μεταφέρονται σε δημόσιους κήπους ή αλλού, αφού κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τη νομοθεσία.


Όπως δήλωσε στον «Φ» ο βοηθός αστυνομικός διευθυντής Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας, Χάρης Ευριπίδου, η νομοθεσία έχει τεθεί σε εφαρμογή από το τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη και πρέπει να εφαρμόζεται. Για το θέμα που προέκυψε τόσο με τα παιδιά κάτω των έξι ετών, όσο και με τους μαθητές της Α’ Δημοτικού, η Τροχαία έχει υποβάλει εισηγήσεις και αναμένεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα συνέλθουν για να βρεθούν λύσεις.

Ο κ. Ευριπίδου τόνισε ότι τα δημόσια νηπιαγωγεία όταν θέλουν να μεταφέρουν τα παιδιά σε κάποια εκδρομή, στις προσφορές που θα ζητούν, πρέπει να βάζουν ως όρο τα λεωφορεία που θα χρησιμοποιηθούν να έχουν ζώνες ασφάλειας τριών σημείων. Για τους μαθητές της Α’ τάξης των Δημοτικών, το πρόβλημα θα λυθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οπόταν και όλα τα παιδιά θα συμπληρώσουν το 6ο έτος της ηλικίας τους και θα επιτρέπεται η μετακίνησή τους με λεωφορεία δύο σημείων (αεροπορική ζώνη).

Για μικρά παιδιά η Τροχαία εισηγείται όπως υπάρχουν άτομα του Συνδέσμου Γονέων να τα βοηθούν να προσδένονται στα καρεκλάκια τους κατά τις εκδρομές σε απομακρυσμένες περιοχές, αφού για τις καθημερινές διαδρομές δεν υπάρχει πρόβλημα. Για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία άρχισαν ήδη οι έλεγχοι και από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι υπάρχει συμμόρφωση με τη νέα νομοθεσία η οποία είναι και ευρωπαϊκή.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στα λεωφορεία που είναι εφοδιασμένα µε ζώνες ασφαλείας σε όλα τα καθίσματα, είναι δυνατό να μεταφέρεται παιδί ύψους τουλάχιστον 135cm σε οποιοδήποτε κάθισμα, εκτός από το μπροστινό, με την υποχρέωση να συγκρατείται µε ζώνη ασφαλείας. Στα οχήματα αυτά, που είναι εφοδιασμένα µε ζώνες ασφαλείας µόνο στα μπροστινά καθίσματα, μπορεί να μεταφέρεται παιδί ύψους τουλάχιστον 150 cm, σε οποιοδήποτε κάθισμα. Όταν όμως επιβαίνει σε μπροστινό κάθισμα, το παιδί θα πρέπει να συγκρατείται µε ζώνη ασφαλείας.

Πηγή: Φιλελεύθερος