Αυτά εισηγήθηκε η ΟΕΛΜΕΚ ως απάντηση στον «εξορθολογισμό Χαμπιαούρη»

Ο «Π» εξασφάλισε την επιστολή που απέστειλαν οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις στον Κ. Χαμπιαούρη το βράδυ της Παρασκευής, στην οποία περιλαμβάνονται ενδελεχώς οι εισηγήσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, η ΟΕΛΜΕΚ εισηγείται:

  1. Mείωση του αριθμού των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών. Κατά την ΟΕΛΜΕΚ ο αριθμός των αποσπάσεων εκπαιδευτικών είναι τεράστιος (328,2 εκπαιδευτικοί λειτουργοί από όλες τις βαθμίδες).
  2. Με δεδομένο ότι υπάρχουν 42 Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (KIE) παγκύπρια με εξήντα πέντε διευθύνοντες, η ΟΕΛΜΕΚ ζητά από το υπουργείο να εξετάσει την εξοικονόμηση ενός αριθμού θέσεων από αυτόν το τομέα.
  3. Μετάταξη μόνιμων εκπαιδευτικών που πλεονάζουν λόγω των εκπαιδευτικών αναγκών που προέκυψαν από την εφαρμογή του νέου ωρολόγιου προγράμματος και της νέας δομής του λυκείου μετά την κατάργηση του ενιαίου λυκείου.
  4. Αναστολή του προγράμματος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τους β.δ. που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
  5. Υιοθέτηση της ίδιας πρακτικής σε σχέση με τη σύνθεση τμημάτων στα αθλητικά και μουσικά λύκεια.
  6. Κάλυψη των πρόωρων αφυπηρετήσεων, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΟΕΛΜΕΚ υπερβαίνουν τις 30 (από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα).
  7. Έγκριση πρόσθετων νέων θέσεων για υφιστάμενες πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας, όπως ο τομέας της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Τα στοιχεία που έχει ενώπιόν της η ΟΕΛΜΕΚ μαρτυρούν ότι ο τομέας παρουσιάζει σημαντική αύξηση αναγκών για τη νέα σχολική χρονιά, περίπου 40 νέες θέσεις εκπαιδευτικών, οι οποίες θα πρέπει να διατεθούν από το κράτος.
  8. Παροχή κινήτρων για πρόωρη αφυπηρέτηση εκπαιδευτικών (κατάργηση επιβαρύνσεων).

Πηγή: Πολίτης