Εξ αποστάσεως οι εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου – Ακολουθεί το ΤΕΠΑΚ

Με εξ αποστάσεως, εναλλακτικούς τρόπους θα πραγματοποιηθούν οι τελικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τα μαθήματα να συνεχίζονται διαδικτυακά για όλα τα τμήματα εξαιτίας των μέτρων και της απόφαση της Κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην προσπάθεια αποφυγής της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο.

Μιλώντας στο SigmaLive, o Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης είπε ότι ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από τις πρώτες ημέρες που ανακοινώθηκαν τα μέτρα.


«Πληροφορήσαμε τους φοιτητές και τους καθηγητές τους για την απόφαση οι τελικές εξετάσεις να γίνουν εξ αποστάσεως. Μπορούν να γίνουν με εναλλακτικούς τρόπους και συνδυαστικά εάν ταιριάζει με το μάθημα», εξήγησε ο κος Χριστοφίδης.

«Για παράδειγμα», πρόσθεσε, «θα μπορεί να γίνει εξέταση σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου, ή από το σπίτι με 48ωρη εξέταση που ο φοιτητής θα έχει στο σπίτι και θα πρόκειται για δύσκολη εξέταση. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να εξεταστούν μέσω εργασιών, project ή προφορικά μέσω διαδικτύου».

Έγκριση από Σύγκλητο αναμένει το ΤΕΠΑΚ

Προς την ίδια κατεύθυνση στράφηκε και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου(ΤΕΠΑΚ), με το Πρύτανη του Πανεπιστημίου να σημειώνει σε ανακοίνωσή του προς τους φοιτητές και καθηγητές ότι «η αξιολόγηση κάθε μαθήματος, για ότι εκκρεμεί, περιλαμβανομένων των τελικών εξετάσεων, θα γίνει εξ αποστάσεως. Θα αξιοποιηθεί η πλατφόρμα Moodle και άλλα διαθέσιμα ηλεκτρονικά εργαλεία, με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθήματος. Θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε Τμήμα και σε κάθε διδάσκοντα να επιλέξει από μια σειρά εναλλακτικών επιλογών μορφής αξιολόγησης, με γνώμονα τη διασφάλιση αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας. Το Πανεπιστήμιο έχει συγκροτήσει κεντρικά ομάδα υποστήριξης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που είναι στη διάθεση διδασκόντων και φοιτητών.

Το πρόγραμμα τελικών εξετάσεων ήδη ετοιμάζεται από την ΥΣΦΜ, σε συνεργασία με το κάθε Τμήμα και με βάση τις επιλογές και τις ανάγκες κάθε προγράμματος και κάθε μαθήματος.

Αναλυτική ανακοίνωση θα εκδοθεί μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου που θα πραγματοποιηθεί κανονικά μέσω τηλεδιάσκεψης στις 8 Απριλίου 2020. Θα προηγηθεί συνεδρία της Επιτροπής Σπουδών στις 3 Απριλίου 2020 για συζήτηση».

Μιλώντας στο SigmaLive, o Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτης Ζαφείρης, ανέφερε πως «αυτή είναι η κατεύθυνση, ωστόσο αναμένεται τις επόμενες ημέρες η τελική απόφαση σε τηλεδιάσκεψη της Συγκλήτου».

Πηγή: Sigmalive