Οι εξετάσεις τετραμήνων θα παραμείνουν αλλά με αλλαγές

Παγκύπριες Εξετάσεις

Τρία βασικά σημεία που αφορούν τις εξετάσεις τετραμήνου, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του μαθητή, και τα οποία προέκυψαν από τον διάλογο που έγινε προ μηνών ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, θα βρεθούν ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πρόκειται για τις αλλαγές στις οποίες κατέληξαν οι φορείς, με το υπουργείο Παιδείας να ετοιμάζει το σχετικό έγγραφο και να το αποστέλλει στη Βουλή για τροποποίηση της νομοθεσίας. Στόχος των αλλαγών είναι να βελτιωθεί η διαδικασία των εξετάσεων τετραμήνου που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά που εκπνέει, στους μαθητές της Α’ Λυκείου/Τεχνικών Σχολών.


Οι εκπαιδευτικοί φορείς μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο κατέληξαν στις αλλαγές αυτές αφού πρώτα κατέγραψαν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πράξη και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τετραμήνου τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς λόγω κορωνοϊού και της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων κατά το δεύτερο τετράμηνο, οι σχετικές εξετάσεις δεν έγιναν τον Μάιο.

Όσον αφορά στα σημεία που επιχειρείται να διαφοροποιηθούν είναι:

  • Οι εξετάσεις του Α’ τετραμήνου θα διεξάγονται οριστικά τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο, όπως προνοεί η υφιστάμενη νομοθεσία. Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στον «Φ» πως οι εξετάσεις δεν θα πραγματοποιούνται αμέσως μετά την επιστροφή στα σχολεία τον Γενάρη από τις διακοπές των Χριστουγέννων, αλλά μία εβδομάδα μετά. Αυτό σημαίνει πως οι εξετάσεις του Α’ τετραμήνου θα διεξάγονται στα μέσα Ιανουαρίου.
  • Καταργείται το πρόσθετο 45λεπτο διαγώνισμα στα εξεταζόμενα μαθήματα καθώς θα δίνονται οι εξετάσεις. Το σημείο αυτό απασχόλησε έντονα τους εκπαιδευτικούς φορείς από τότε που ίσχυσε στην πράξη και ήταν ένα από τα πρώτα που ζητήθηκε όπως επανεξεταστεί.
  • Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τετραμήνου (είτε το πρώτο τετράμηνο, είτε το δεύτερο), τα σχολεία θα είναι κλειστά και δεν θα διεξάγονται άλλα μαθήματα ταυτόχρονα.

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων, ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς εκπαιδευτικών και μαθητών, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2019 – 2020 και αφορούσε μόνο τους μαθητές της Α’ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Από τη νέα σχολική χρονιά 2020 – 2021, θα αφορά και τους μαθητές της Β’ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Πάντως, από πλευράς του υπουργείου Παιδείας επιδιώκεται όπως το θέμα συζητηθεί στη Βουλή το συντομότερο και οι αλλαγές πάρουν το πράσινο φως, ούτως ώστε οι μαθητές που επηρεάζονται να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες και τα χρονοδιαγράμματα από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Κι αυτό, για να αποφευχθεί η περσινή μπερδεμένη και ασαφής κατάσταση, κατά την οποία η σχολική χρονιά άρχισε και μέχρι την τελευταία στιγμή γίνονταν έντονες συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα για το κατά πόσον θα διεξάγονταν ή όχι, οι επίμαχες εξετάσεις τετραμήνων.

Πηγή: Φιλελεύθερος